Digitale bøker

 

   

Fra papyrus til e-bøker

Bøker er blant menneskehetens viktigste oppfinnelser. Helt siden de gamle egypterne oppfant papyrus og begynte å skrive ned diverse oppfinnelser, historier og legender, har bøker spilt en sentral rolle i utviklingen av sivilisasjonen. Nå trengte man ikke lenger formidle informasjon fra generasjon til generasjon – man kunne i stedet skrive alt ned på papir og sørge for at så mange som mulig fikk lese informasjonen som stod skrevet. Slik forsikret man seg om at ingenting ble borte, og all kunnskap ble gitt videre til massene. Så lenge folk lærte seg å lese, kunne man få i seg uendelige doser med kunnskap. Når Gutenberg etter hvert utviklet boktrykkerkunsten, ble bøker en helt vanlig del av hjemmet. Alle intelligente mennesker strømmet til bokhandlerne for å kjøpe de nyeste bøkene, og etter hvert kunne mange bygge egne bibliotek med tusenvis av gode titler på hyllene. Bøker ble som sagt en sentral del av vår utvikling. Alle kunne finne bøker som passet, uansett hvilke interesser man hadde. Der man før i tiden måtte reise langt og lenge for å spørre om å bli student hos en eller annen faglært i en viss bransje, kunne man nå kjøpe boken hans/hennes og lese seg opp på det meste av kunnskap. Dette revolusjonerte måten man fikk i seg informasjon, og det er høyst usannsynlig at menneskeheten hadde vært der vi er i dag om det ikke hadde vært for bøker.  

Internett tar over

Etter hvert som boktrykkerkunsten utviklet seg, og stadig med moderne forlag kom på banen, ble det mye enklere å få bøkene sine trykt. Først og fremst var det trykkeriene som fikk moderne teknologi installert. Nå kunne man plutselig trykke farger, bilder, ja, til og med lyder! Bøkene fikk en helt ny vri, og begynte å se helt forskjellige ut. Det var her designet kom inn i bildet, og folk begynte å ansette profesjonelle mennesker for å få boken til å se så fin ut som mulig. Akkurat når bokdesign og trykkerier var på sitt aller høyeste nivå, dukket internett opp og satte i gang en ny revolusjon. For nå kunne folk lese bøker rett fra datamaskinen, i stedet for å gå til butikken og kjøpe papirutgavene. De fleste fortsatte å gå til bokhandelen for å få med seg de nyeste titlene, men man fikk muligheten til å lese innledninger og anmeldelser av diverse bøker fra komforten av sin egen stue. Dermed ble konkurransen mellom forlagene og forfatterne hardere – folk ville ha det beste av det beste. Samtidig ble globaliseringen av bøker langt mer synlig. En bok som fikk positiv omtale i USA, for eksempel, kunne raskt komme seg til norske bokhandlere fordi folk fikk lest seg opp på utdrag fra boka på nettet.  

E-bøker

Når digitale bøker begynte å dukke opp, ble mange bekymret over forlagsbransjen. Man trodde at folk skulle gå helt bort fra papirutgaver, siden det var så mye enklere å laste ned bøker på nettet. Mange forlag orienterte seg mot digitale bøker, eller e-bøker som de også kalles, ved å ta betalt for digitale versjoner av de mest populære bøkene. Samtidig kom piratkopier inn i bildet – leserne fikk muligheten til å laste ned bøker helt gratis fra nettet, i stedet for å kjøpe bøkene i butikken. E-bøker blir stadig mer populært, men statistikken for boksalget viser at folk flest fortsatt foretrekker papirutgaver. Ja, man kan lese bøker på smarttelefonen eller fra såkalte lesebrett/eboklesere, men de beste bøkene bør man fortsatt ha stående på hylla.