Utdanning og jobb i forlagsbransjen

 

Jobb med forlag

Det finnes ingen særegen utdannelse for å jobbe i et forlag, men det kreves høyere utdanning og særdeles gode norskkunnskaper for å kunne søke seg inn mot en slikk jobb. Hvis du har tenkt tanken på å jobbe i forlagsbransjen, bør du først og fremst bestemme deg for hvilken type arbeid du kunne tenkt deg. Forlagene er alltid på utkikk etter smarte mennesker med en kjærlighet for litteratur, men det er ikke bare bare å finne en jobb. Det er nemlig ikke mange ledige stillinger, siden de som først har truffet på en jobb i bransjen sjeldent dropper ut – her tviholder man på stillingen sin helt til man går av med pensjon. Har du en bachelorgrad eller høyere fra et universitet eller høyskole, spesielt innen litteraturvitenskap, pedagogikk eller journalistikk, har du straks en høyere sjansene for å bli kontaktet av ett forlag. Det legges samtidig stort fokus på erfaring innen bransjen – kanskje har du utgitt en bok tidligere, eller er kjent i nærmiljøet for å alltid anbefale skikkelig gode bøker? Det vil hjelpe deg i kampen om drømmejobben. Det lønner seg også å først søke etter en stilling i mindre forlag, i stedet for å dra rett til Sehesteds plass og levere søknaden hos Aschehoug eller Gyldendal. Spør man ekspertene som sitter i den andre enden, gjelder det å skille seg ut når man søker etter jobb. Hver gang en stilling utlyses, dukker det opp titalls søknader fra mennesker som er godt kvalifisert til jobben. Derfor må man separere seg selv fra mengden for å tiltrekke oppmerksomhet fra de som bestemmer hvem som blir innkalt til intervju. Det er ikke uhørt at folk med mastergrad og lang erfaring har blitt nedprioritert på grunn av manglende tankefrihet. Skal man jobbe i et forlag, må man lære seg å tenke ut av boksen, tenke i større baner og ikke ta «nei» for et svar.  

Start på egen hånd – forlagene følger med

Det beste tipset man kan gi til unge mennesker som ønsker seg en jobb innen forlagsbransjen, er å starte ut på egen hånd. Ikke tro at du vil bli mottatt med åpne armer så fort du leverer en søknad – slikt skjer ikke i et forlag. Det beste du kan gjøre er å begynne med anmeldelser, eller ta på deg små oppdrag som korrekturleser og lignende. Forlagene følger nemlig meget nøye med på alt som skjer i bransjen, og merker seg gode anmeldelser av bøker. Anmeldelser som er skrevet godt. Mange velger også å jobbe freelance, altså på egen hånd, mot flere ulike forlag. Send ut søknader til både små og store forlag, og gjør det helt tydelig at du er klar til å ta på deg en hvilken som helst stilling. Til å begynne med. For det handler om erfaring i forlagsbransjen. Etter hvert som du forstår bransjen bedre og vet forskjellen mellom de ulike stillingene et forlag har å gjøre med, blir det enklere å velge hvilken retning du vil utvikle deg i.  

Manuslesere, oversettere

Vil du virkelig gå inn i forlagsbransjen, er det bare å ta på seg så mange småjobber som mulig. Du kan godt sende inn åpne søknader til diverse forlag, men det er hundrevis av søkere allerede – dermed er det stor sjanse for at CV-en din blir liggende på et allerede overfylt bord i flere år før noen tar kontakt. Det beste er å oppsøke forlagene selv, i egen person, og være pågående i ønsket om en liten ekstrajobb. Kanskje du kan utføre småjobber helt gratis, på fritiden? Da vil du vise din viljestyrke og pågangsmot, noe alle forlag setter pris på. Så fort du blir lagt merke til, vil sjansene dine for en fast jobb øke dramatisk. Har du en mastergrad, kan du forresten registrere deg hos Bøygen – dette er en litteraturtidsskrift som drives av masterstudenter fra UiO. Skriv spennende artikler, og legg dette ved som erfaring når du på nytt skal søke jobb i et kjent forlag. Dette kan gjøre susen!